Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Επιπτώσεις του Internet στο Περιβάλλον

Σίγουρα είναι σημαντικά τα περιβαλλοντικά οφέλη των online αγορών και η ευκολία όλων μας να διαβάζουμε βιβλία κατευθείαν από το Διαδίκτυο, χωρίς να σπαταλάμε χαρτί για την εκτύπωσή τους. Αλλά, ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από το Internet. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, υποθέτω, ότι το Facebook αντικαθιστά την ανάγκη να οδηγείs για αρκετή ώρα μέχρι να φτάσεις στο σπίτι ενός φίλου (σπατάλη χρόνου και καυσίμου), αλλά είναι φανερό ότι η νέα αυτή μορφή κοινωνικής επικοινωνίας αποτελεί μαζική διαρροή της παραγωγικότητας των ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές πρόσφατες μελέτες και άρθρα έχουν δείξει ότι μια απλή αναζήτηση στο Google μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή 1-10 γραμμαρίων CO2 . Με πάνω από 200 εκατομμύρια αναζητήσεις στο internet ανά ημέρα (όσες έγιναν το 2006  μόνο στις ΗΠΑ), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά ημέρα φτάνουμε τους 2000 τόνους.  
Δεν παραβλέπουμε βέβαια, ότι το φθινόπωρο 2008, η Google ευαισθητοποιήθηκε και αποφάσισε να συνεργαστεί με εταιρίες προκειμένου να συλλέξει και να καταστρέψει τις εκπομπές μεθανίου από χώρους υγειονομικής ταφής στη Βόρεια Καρολίνα. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των εν λόγω ΧΥΤΑ βοήθησε να μειώσει το δικό της «αποτύπωμα άνθρακα». 

Δυστυχώς, ο αριθμός 2000 ton αναφέρεται μόνο σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά τι γίνεται με τις άλλες χρήσεις; Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι υπολογιστές δημιουργούν 40-80 γραμμάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά ώρα με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (ανάλογα με την πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον τύπο του υπολογιστή), έτσι ώστε οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο από τους υπολογιστές είναι αρκετά υψηλές. Πηγές λένε ότι το Διαδίκτυο αντιπροσωπεύει το 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Με άλλα λόγια σύμφωνα με το CNN.com η ενέργεια που χρησιμοποιείται από στους ΗΥ και τους routerς για το Internet θα παράγει το 20% των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία.

Έτσι, τι μπορεί να γίνει για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Διαδικτύου;
Πολλές από τις εταιρείες που εμπλέκονται σήμερα στην κατασκευή και λειτουργία κέντρων υπολογιστών, έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια, για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Σήμερα, αν και έχει αυξηθεί η υπολογιστική ισχύς των επεξεργαστών, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. 
Επίσης, έχουν αναπτυχθεί  νέοι τρόποι για τη ψύξη των υπολογιστικών μηχανών. Μια πρόταση θα ήταν οι εγκαταστάσεις των Servers να κτίζονται κοντά σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή σε άλλες που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ίσως και στον στον Αρκτικό Κύκλο για να επωφεληθούν από φυσικό δροσισμό).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι νέες τεχνολογίες λογισμικών όπως το cloud computing  θα βοηθήσουν τα data centers να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας  κατά 31% μεταξύ 2010 και 2020.

Πρέπει άρα, οι εταιρείες Πληροφορικής και οι Κυβερνήσεις να λάβουν αποδοτικά μέτρα για τη μείωση των επιβλαβών αερίων θερμοκηπίου, καθιστώντας το Ίντερνετ του μέλλοντος ένα πράσινο μέρος για να εργαστούμε, να μάθουμε, να παίξουμε και να σερφάρουμε...
Πηγές: εδώ, 2009,
εδώ, 2009,
εδώ, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου