Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Πρακτικές συμβουλές για παιδιά & γονείς

Πρακτικές συμβουλές για παιδιά

1.                  Δεν δίνουμε μέσω Διαδικτύου (πχ μέσα από τις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης-Social Networking,) προσωπικά μας στοιχεία όπως η διεύθυνση της κατοικίας μας, τον αριθμό τηλεφώνου μας, το όνομα του σχολείου μας κα
2.                  Εάν κάποιος μας κάνει να αισθανθούμε άβολα στο Διαδίκτυο(πχ μας προσβάλλει, μας στείλει απρεπές  μήνυμα ή μας ζητήσει κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση) σταματάμε την συνομιλία αμέσως και το συζητάμε με τους γονείς μας.
3.                  Εγκαθιστούμε προγράμματα προστασίας από ιούς και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας (antivirus software, firewall, anti-spyware software).
4.                  Κατεβάζουμε νόμιμα αρχεία, μουσική και βίντεο (πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών).
5.                  Δεν ανοίγουμε μηνύματα, αρχεία ή συνδέσμους από αγνώστους αποστολείς (spam email). Πολλά από αυτά περιέχουν μολυσμένα αρχεία από ιούς ή διαφημίζουν ακατάλληλο και παράνομα περιεχόμενο ή αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών και την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών (Phishing).


9 συμβουλές για ασφαλή σύνδεση σε Wi-Fi

Ο αριθμός των ελεύθερα διαθέσιμων Wi-Fi hotspots γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Δυστυχώς όμως η ασφάλεια η οποία προσφέρεται από αυτά δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή του internet του οικιακού δικτύου. Ο φορητός υπολογιστής, το tablet ή το έξυπνο τηλέφωνό μας παρέχουν μηχανισμούς προστασίας των οποίων όμως οι αρχικές ρυθμίσεις μπορεί να μην είναι αρκετές ώστε να μας προστατέψουν. Αν λοιπόν επιθυμείτε να διασφαλίσετε τις πληροφορίες και τα αρχεία σας από τρίτους ενώ μετακινείστε σας παρέχουμε εννέα (9) συμβουλές για να προστατευτείτε όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

1. Απενεργοποιήστε τα κοινόχρηστα στοιχεία
Με την απενεργοποίηση του File Sharing εμποδίζουμε την πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους, όπως μουσικής και εγγράφων, καθώς και διαμοιραζόμενες συσκευές όπως εκτυπωτές.
2. Χρησιμοποιήστε σύνδεση μέσω VPN
Η πιο ασφαλής μέθοδος για χρήση internet μέσα σε ένα δημόσιο δίκτυο είναι μέσω του vpn. To vpn δρομολογεί όλη την κίνησή μας μέσω ενός ασφαλούς δικτύου προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πληροφορία που διακινούμε
3.Αποφύγετε την αυτόματη σύνδεση σε ελεύθερα wifi
Οι συσκευές tablet και τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης σε ελεύθερο wifi spot το οποίο θα εντοπίσουν. Η χωρίς έλεγχο σύνδεση της συσκευής μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους
4. Χρήση του Https
Συνήθως οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το απλό http για τη μεταφορά των πληροφοριών. Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς κάποιου είδους ασφάλεια και σε απλή μορφή κειμένου θέτοντας σε κίνδυνο υποκλοπής των πληροφοριών αυτών. Για την επιβολή της χρήσης Https, το οποίο κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες και τα στοιχεία που αποστέλλονται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο browser plugin όπως το HTTPS Everywhere
5. Χρησιμοποιήστε αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων
Η αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων σημαίνει πως απαιτούνται δυο κομμάτια πληροφορίας για να συνδεθεί κάποιος, κάτι που γνωρίζει και κάτι που έχει. Η πιο γνωστή μορφή του μοντέλου αυτού περιλαμβάνει ένα κωδικό που έχουμε θέσει και ένα PIN το οποίο μας αποστέλλεται στο κινητό μας. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτή π.χ στο λογαριασμό GMail μας πηγαίνοντας στην επιλογή Accounts And Import και κάνοντας κλικ στο Other Google Account Settings.
6. Προσοχή στο όνομα του Wifi που συνδεόμαστε
Οι χακερs πολλές φορές στήνουν ψεύτικα Wifi spots με φιλικά ονόματα όπως για παράδειγμα “Free Starbucks Wi-Fi” ώστε να δελεάσουν τον κόσμο και να υποκλέψουν πληροφορίες. Προσπαθούμε πάντα να επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα του wifi, πχ ρωτώντας υπαλλήλους από το κατάστημα που το προσφέρει.
7. Προστασία των κωδικών μας
Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε υπηρεσία ώστε η υποκλοπή του ενός να μην επηρεάζει και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Επειδή είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλους τους διαφορετικούς κωδικούς που χρησιμoποιούμε μπορούμε να αξιοποιήσουμε εφαρμογές αποθήκευσης των κωδικών μας όπως το KeePass και το Lastpass τα οποία παρέχονται δωρεάν.
8. Χρησιμοποιούμε πάντα Firewall 
9. Έχουμε πάντα εγκατεστημένο ενεργό ένα ενημερωμένο λογισμικό antivirus. 

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

1.      Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησης και ενεργοποιούμε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. parental control software).
2.      Δημιουργούμε διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών  με διαφορετικούς κωδικούς για εμάς (διαχειριστής-administrator) και τα παιδιά μας (χρήστης –user) ώστε να έχουμε τον έλεγχο του υπολογιστή (πχ εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, ώρες χρήσης υπολογιστή κ.α.)
3.      Θεσπίζουμε κανόνες συμμετοχής σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (κυρίως σχετικά με το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει το κάθε μέλος της οικογένειας στο παιχνίδι).
4.      Πριν αγοράσουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ελέγχουμε τη συσκευασία όπου αναγράφεται η ηλικία για την οποία είναι κατάλληλο, συνεπώς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού επιλέγουμε το κατάλληλο παιχνίδι.
5.      Ρωτάμε για να ενημερωθούμε για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου γνωστούς  και φίλους και ενημερωνόμαστε  τακτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου