Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Επεξεργασία ερωτηματολογίου - Συμπεράσματα

Κυρίως κορίτσια σε ποσοστό 66%, ηλικίας ως επί το πλείστον 16-18 ετών (79%)  απάντησαν στο ερωτηματολόγιό μας. 
Χρησιμοποιούν (83%) το Internet καθημερινά από το σπίτι (93%) και για ψυχαγωγία (90%). Οι μισοί από αυτούς κάνουν Chat. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπήρξε ένας που δήλωσε δεν μπαίνει στο Διαδίκτυο.

Ο υπολογιστής που χρησιμοποιούν για να "σερφάρουν" βρίσκεται (62%) στο δωμάτιό τους Το 66% χρησιμοποιούν καθημερινά ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Το 55% παίζουν κάθε μέρα διαδικτυακά παιχνίδια και σε ποσοστό 76% έχουν επιφυλάξεις για το πόσο ασφαλές είναι το e-shopping.

Μόνο το 34% έχουν δηλώσει τα προσωπικά τους στοιχεία και έχουν συναντηθεί με κάποιον που γνώρισαν στο Internet.
Για τους κινδύνους του Διαδικτύου έχουν ενημερωθεί από το σχολείο (38%) και την οικογένειά τους (41%).
Για να αποδεχτούν τη πρόσκληση κάποιου αγνώστου για να γίνουν φίλοι συνήθως δέχονται (52%)αρκεί να διαπιστώσουν ότι έχουν κοινούς φίλους. Το 41% δήλωσε ότι δεν δέχεται τη πρόσκληση αγνώστου!


Δεν έχουν δεχθεί παρενόχληση (87%), ούτε εκφοβισμό (90%)
Το 64% δήλωσε ότι αν είχε παρενοχληθεί θα ζητούσε βοήθεια από ενήλικα που εμπιστεύεται. 
Για να μειωθεί η πιθανότητα βλάβης του υπολογιστή από κινδύνους λόγω σύνδεσης στο Διαδίκτυο το 77% έχει εγκαταστήσει πρόγραμμα antivirus

Μόνο 1 έχει χρησιμοποιήσει τη γραμμή SafeLine που ασχολείται με τον εντοπισμό στο Διαδίκτυο ιστοσελίδων με παράνομο περιεχόμενο και το 38% δεν γνώριζε ότι υπήρχε τέτοια Υπηρεσία!
Το 90% δήλωσε ότι δε χρειάστηκε να απευθυνθεί στη γραμμή βοήθειας ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ!
Άραγε κρίνουμε ως ανησυχητική την απάντηση ότι το 69% των παιδιών που απάντησαν δηλώνουν ότι γνωρίζουν ΑΤΟΜΑ ΕΘΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

Οι όροι sexting, fishing, gambling είναι άγνωστοi στο 65%-70% των ερωτηθέντων.
Αντίθετα ο όρος cyberbullying είναι γνωστός σε ποσοστό 95%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΑΝ και το στατιστικό δείγμα είναι μικρό οι έφηβοι στο σχολείο μας ξέρουν ν’ αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του Διαδικτύου. Ελέγχουν σ’ ένα βαθμό τους φίλους που κάνουν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αν και το ημερήσιο πρόγραμμά τους είναι βαρύ, βρίσκουν  χρόνο να σερφάρουν καθημερινά και παρότι μπαίνουν για να ψυχαγωγηθούν ελέγχουν τις on-line αγορές τους και είναι επιφυλακτικοί για την αξιοπιστία τέτοιου είδους ιστοτόπων.

To Interenet είναι το μέλλον, αλλά... (Poster)


Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Προγράμματα για τη προστασία του υπολογιστή σας

Α) ANTIVIRUS: Δωρεάν αντιϊκά προγράμματα 
Avira free antivirus: Καλό αντιβιοτικό. Καταναλώνει μικρό τμήμα της μνήμης (Ram) και ισχύ επεξεργασίας. Αργεί ελαφρά κατά την απομάκρυνση κακόβουλων προγραμμάτων.
Avast free: Καλό αντιβιοτικό που ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. autosandbox).
AVG free: Πολύ καλό αντιβιοτικό με φιλικό και απλό περιβάλλον για τον χρήστη.
Qihoo 360 safe: H τελευταία έκδοση διαθέτει και τεχνολογία sandbox.
Bitdefender free edition: Η δωρεάν έκδοση του καλύτερου ίσως ”εμπορικού” αντιβιοτικού αυτή την στιγμή.
Malwarebytes Antimalware free: Συνίσταται η εγκατάσταση της δωρεάν έκδοσης του πολύ καλού αυτού προγράμματος. Η δωρεάν έκδοση δεν λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, αλλά μόνο για έλεγχο του pc, οπότε είναι καλό να το χρησιμοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Β) FREE FIREWALL & HIPS
To Τείχος Προστασίας (Firewall) συμπληρώνει το αντιβιοτικό, εφόσον ελέγχει την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση. Επιτρέπει δηλαδή σε κάποια προγράμματα να μπορούν να διακινούν δεδομένα από το διαδίκτυο. Επιπλέον τα σύγχρονα firewall διαθέτουν συνήθως και έναν μηχανισμό hips, ο οποίος δρα κυρίως προληπτικά προειδοποιώντας τον χρήστη αν υπάρξει αλλαγή σε καίρια σημεία του λειτουργικού συστήματος.
Comodo firewall: Πανίσχυρο firewall με δυνατό hips και ενσωματωμένη τεχνολογία sandbox. Είναι πολύ ”ελαφρύ” για το σύστημα και συνεργάζεται με όλα τα δωρεάν αντιβιοτικά.
Online Armor free: Καλό πρόγραμμα με ισχυρό hips.
Private firewall: Καλό πρόγραμμα για τον έλεγχο της εισερχόμενης και εξερχόμενης κίνησης
Γ) FREE SECURITY SUITE: Όλα σε 1 πρόγραμμα και πάνω από όλα δωρεάν! Τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν όλα τα εργαλεία για να δημιουργήσει ο χρήστης μια αποτελεσματική γραμμή άμυνας.
 Comodo Internet Security: Η πιο πλήρης αυτή την στιγμή σουίτα ασφαλείας. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα πιο γνωστά ”επί πληρωμή” προγράμματα (π.χ. Kaspersky, Norton, Eset ). Διαθέτει firewall, antivirus, hips και sandbox. Είναι πρόγραμμα που απαιτεί μικρή επεξεργαστική ισχύ, ενώ αναπτύσσεται από μια ομάδα πολύ έμπειρων προγραμματιστών.
Outpost Security Suite: Καλόfirewall, ενώ, σε σχέση με το Comodo δεν διαθέτει sandbox.
 Δ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ SANDBOX: Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν αυτά τα ”νέου” είδους προγράμματα για την προστασία από κακόβουλα προγράμματα. Ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών είναι απλός: Το πρόγραμμα περιήγησης ή και άλλα προγράμματα, π.χ. pdf readers εκτελούνται σε μια περιορισμένη περιοχή (sandbox). Έτσι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται αντιβιοτικό αφού μετά την πλοήγηση το κουτί απλά θα «αδειάζει»!

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Greening up the Internet

Οι επιπτώσεις του Internet στο Περιβάλλον

Internet is killing the Planet?

More PowerPoint presentations from KF

Το Internet σκοτώνει τον Πλανήτη;

Δείτε το νέο μας video!
Χρησιμοποιήσαμε το περιορισμένης χρήσης (demo) λογισμικό Sparkol VideoScribe και σας παρουσιάζουμε με ενδιαφέροντα τις επιπτώσεις της χρήσης Internet σε σχέση με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. (Η χρήση της αγγλικής γλώσσας ήταν επιβεβλημένη).


Τρίτη 1 Απριλίου 2014

O αντίκτυπος του Διαδικτύου στο Περιβάλλον

Διαβάστε το μήνυμα στο poster μας και αρχίστε ΔΡΑΣΗ!


Επιπτώσεις του Internet στο Περιβάλλον

Σίγουρα είναι σημαντικά τα περιβαλλοντικά οφέλη των online αγορών και η ευκολία όλων μας να διαβάζουμε βιβλία κατευθείαν από το Διαδίκτυο, χωρίς να σπαταλάμε χαρτί για την εκτύπωσή τους. Αλλά, ας το παραδεχτούμε, υπάρχουν και πολλές άλλες δραστηριότητες, που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από το Internet. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί, υποθέτω, ότι το Facebook αντικαθιστά την ανάγκη να οδηγείs για αρκετή ώρα μέχρι να φτάσεις στο σπίτι ενός φίλου (σπατάλη χρόνου και καυσίμου), αλλά είναι φανερό ότι η νέα αυτή μορφή κοινωνικής επικοινωνίας αποτελεί μαζική διαρροή της παραγωγικότητας των ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές πρόσφατες μελέτες και άρθρα έχουν δείξει ότι μια απλή αναζήτηση στο Google μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή 1-10 γραμμαρίων CO2 . Με πάνω από 200 εκατομμύρια αναζητήσεις στο internet ανά ημέρα (όσες έγιναν το 2006  μόνο στις ΗΠΑ), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά ημέρα φτάνουμε τους 2000 τόνους.  
Δεν παραβλέπουμε βέβαια, ότι το φθινόπωρο 2008, η Google ευαισθητοποιήθηκε και αποφάσισε να συνεργαστεί με εταιρίες προκειμένου να συλλέξει και να καταστρέψει τις εκπομπές μεθανίου από χώρους υγειονομικής ταφής στη Βόρεια Καρολίνα. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των εν λόγω ΧΥΤΑ βοήθησε να μειώσει το δικό της «αποτύπωμα άνθρακα». 

Δυστυχώς, ο αριθμός 2000 ton αναφέρεται μόνο σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αλλά τι γίνεται με τις άλλες χρήσεις; Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι υπολογιστές δημιουργούν 40-80 γραμμάρια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά ώρα με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (ανάλογα με την πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον τύπο του υπολογιστή), έτσι ώστε οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο από τους υπολογιστές είναι αρκετά υψηλές. Πηγές λένε ότι το Διαδίκτυο αντιπροσωπεύει το 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Με άλλα λόγια σύμφωνα με το CNN.com η ενέργεια που χρησιμοποιείται από στους ΗΥ και τους routerς για το Internet θα παράγει το 20% των αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο μέσα σε μια δεκαετία.

Έτσι, τι μπορεί να γίνει για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Διαδικτύου;
Πολλές από τις εταιρείες που εμπλέκονται σήμερα στην κατασκευή και λειτουργία κέντρων υπολογιστών, έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια, για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Σήμερα, αν και έχει αυξηθεί η υπολογιστική ισχύς των επεξεργαστών, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. 
Επίσης, έχουν αναπτυχθεί  νέοι τρόποι για τη ψύξη των υπολογιστικών μηχανών. Μια πρόταση θα ήταν οι εγκαταστάσεις των Servers να κτίζονται κοντά σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή σε άλλες που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ίσως και στον στον Αρκτικό Κύκλο για να επωφεληθούν από φυσικό δροσισμό).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι νέες τεχνολογίες λογισμικών όπως το cloud computing  θα βοηθήσουν τα data centers να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας  κατά 31% μεταξύ 2010 και 2020.

Πρέπει άρα, οι εταιρείες Πληροφορικής και οι Κυβερνήσεις να λάβουν αποδοτικά μέτρα για τη μείωση των επιβλαβών αερίων θερμοκηπίου, καθιστώντας το Ίντερνετ του μέλλοντος ένα πράσινο μέρος για να εργαστούμε, να μάθουμε, να παίξουμε και να σερφάρουμε...
Πηγές: εδώ, 2009,
εδώ, 2009,
εδώ, 2011

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Κουίζ

Εξετάστε τις γνώσεις σας σε θέματα σχετικά με την ασφαλή χρήση του υπολογιστή και των online υπηρεσιών παίζοντας με το κουίζ:


Για περισσότερες πληροφορίες εδώ....

Τηλ.: 2811 391615 
ή 
report@safeline.gr

_________________________________

Πρακτικές συμβουλές για παιδιά & γονείς

Πρακτικές συμβουλές για παιδιά

1.                  Δεν δίνουμε μέσω Διαδικτύου (πχ μέσα από τις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης-Social Networking,) προσωπικά μας στοιχεία όπως η διεύθυνση της κατοικίας μας, τον αριθμό τηλεφώνου μας, το όνομα του σχολείου μας κα
2.                  Εάν κάποιος μας κάνει να αισθανθούμε άβολα στο Διαδίκτυο(πχ μας προσβάλλει, μας στείλει απρεπές  μήνυμα ή μας ζητήσει κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση) σταματάμε την συνομιλία αμέσως και το συζητάμε με τους γονείς μας.
3.                  Εγκαθιστούμε προγράμματα προστασίας από ιούς και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας (antivirus software, firewall, anti-spyware software).
4.                  Κατεβάζουμε νόμιμα αρχεία, μουσική και βίντεο (πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών).
5.                  Δεν ανοίγουμε μηνύματα, αρχεία ή συνδέσμους από αγνώστους αποστολείς (spam email). Πολλά από αυτά περιέχουν μολυσμένα αρχεία από ιούς ή διαφημίζουν ακατάλληλο και παράνομα περιεχόμενο ή αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών και την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών (Phishing).


9 συμβουλές για ασφαλή σύνδεση σε Wi-Fi

Ο αριθμός των ελεύθερα διαθέσιμων Wi-Fi hotspots γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Δυστυχώς όμως η ασφάλεια η οποία προσφέρεται από αυτά δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή του internet του οικιακού δικτύου. Ο φορητός υπολογιστής, το tablet ή το έξυπνο τηλέφωνό μας παρέχουν μηχανισμούς προστασίας των οποίων όμως οι αρχικές ρυθμίσεις μπορεί να μην είναι αρκετές ώστε να μας προστατέψουν. Αν λοιπόν επιθυμείτε να διασφαλίσετε τις πληροφορίες και τα αρχεία σας από τρίτους ενώ μετακινείστε σας παρέχουμε εννέα (9) συμβουλές για να προστατευτείτε όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

1. Απενεργοποιήστε τα κοινόχρηστα στοιχεία
Με την απενεργοποίηση του File Sharing εμποδίζουμε την πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους, όπως μουσικής και εγγράφων, καθώς και διαμοιραζόμενες συσκευές όπως εκτυπωτές.
2. Χρησιμοποιήστε σύνδεση μέσω VPN
Η πιο ασφαλής μέθοδος για χρήση internet μέσα σε ένα δημόσιο δίκτυο είναι μέσω του vpn. To vpn δρομολογεί όλη την κίνησή μας μέσω ενός ασφαλούς δικτύου προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πληροφορία που διακινούμε
3.Αποφύγετε την αυτόματη σύνδεση σε ελεύθερα wifi
Οι συσκευές tablet και τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης σε ελεύθερο wifi spot το οποίο θα εντοπίσουν. Η χωρίς έλεγχο σύνδεση της συσκευής μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους
4. Χρήση του Https
Συνήθως οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το απλό http για τη μεταφορά των πληροφοριών. Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς κάποιου είδους ασφάλεια και σε απλή μορφή κειμένου θέτοντας σε κίνδυνο υποκλοπής των πληροφοριών αυτών. Για την επιβολή της χρήσης Https, το οποίο κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες και τα στοιχεία που αποστέλλονται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο browser plugin όπως το HTTPS Everywhere
5. Χρησιμοποιήστε αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων
Η αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων σημαίνει πως απαιτούνται δυο κομμάτια πληροφορίας για να συνδεθεί κάποιος, κάτι που γνωρίζει και κάτι που έχει. Η πιο γνωστή μορφή του μοντέλου αυτού περιλαμβάνει ένα κωδικό που έχουμε θέσει και ένα PIN το οποίο μας αποστέλλεται στο κινητό μας. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτή π.χ στο λογαριασμό GMail μας πηγαίνοντας στην επιλογή Accounts And Import και κάνοντας κλικ στο Other Google Account Settings.
6. Προσοχή στο όνομα του Wifi που συνδεόμαστε
Οι χακερs πολλές φορές στήνουν ψεύτικα Wifi spots με φιλικά ονόματα όπως για παράδειγμα “Free Starbucks Wi-Fi” ώστε να δελεάσουν τον κόσμο και να υποκλέψουν πληροφορίες. Προσπαθούμε πάντα να επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα του wifi, πχ ρωτώντας υπαλλήλους από το κατάστημα που το προσφέρει.
7. Προστασία των κωδικών μας
Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε υπηρεσία ώστε η υποκλοπή του ενός να μην επηρεάζει και τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Επειδή είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλους τους διαφορετικούς κωδικούς που χρησιμoποιούμε μπορούμε να αξιοποιήσουμε εφαρμογές αποθήκευσης των κωδικών μας όπως το KeePass και το Lastpass τα οποία παρέχονται δωρεάν.
8. Χρησιμοποιούμε πάντα Firewall 
9. Έχουμε πάντα εγκατεστημένο ενεργό ένα ενημερωμένο λογισμικό antivirus. 

Πρακτικές συμβουλές για γονείς

1.      Χρησιμοποιούμε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων πλοήγησης και ενεργοποιούμε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. parental control software).
2.      Δημιουργούμε διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών  με διαφορετικούς κωδικούς για εμάς (διαχειριστής-administrator) και τα παιδιά μας (χρήστης –user) ώστε να έχουμε τον έλεγχο του υπολογιστή (πχ εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, ώρες χρήσης υπολογιστή κ.α.)
3.      Θεσπίζουμε κανόνες συμμετοχής σε ηλεκτρονικά παιχνίδια (κυρίως σχετικά με το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει το κάθε μέλος της οικογένειας στο παιχνίδι).
4.      Πριν αγοράσουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ελέγχουμε τη συσκευασία όπου αναγράφεται η ηλικία για την οποία είναι κατάλληλο, συνεπώς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού επιλέγουμε το κατάλληλο παιχνίδι.
5.      Ρωτάμε για να ενημερωθούμε για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου γνωστούς  και φίλους και ενημερωνόμαστε  τακτικά.




Σχεδίαση αφίσας - Posters


Με δείγμα την αφίσα του Υ.Παι.Θ. σχεδιάστε τη δική σας αφίσα με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη από την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.


Οι δικές μας αφίσες: